Кефір і його роль в здоров'ї дитини

07 Серпня 201722:41

Одним з важливих компонентів раціону дитини є кисломолочна продукція (сир, кефір, йогурт). Для того, щоб зрозуміти важливість присутності кисломолочної продукції в харчуванні малюка, необхідно згадати про роль мікрофлори кишечника в формуванні здоров'я людини.

 

Мікробіоценоз кишечника сформований більш ніж 700 різноманітними видами бактерій: в середньому в 1 мл вмісту кишечника налічується до 1012 мікроорганізмів, що в 10 разів перевищує загальну чисельність клітин людського організму і становить до 70% від усієї кількості мікробів в організмі людини.

 

У будь-якому мікробіоценозі, у тому числі і кишковому, завжди мешкають деякі види бактерій (головна, індигенна або резидентна мікрофлора), яка становить 90% від усієї кількості мікробів в організмі, а також факультативна мікрофлора, на яку припадає близько 10%, і транзиторна мікрофлора, яка становить 0,01%. Між цими видами мікроорганізмів і кишковою стінкою є тісний взаємозв'язок, що дозволяє об'єднувати їх у єдиний мікробно-тканинний комплекс, який утворюють мікроколонії бактерій і віднайдені ними вітаміни, ферменти, метаболіти, муцин, епітеліальні клітини слизової оболонки, клітини строми слизової оболонки (фібробласти, лейкоцити, лімфоцити, нейроендокринні клітини та ін.).

 

У функції нормальної резидентної мікрофлори кишечника також входить стимуляція рецепторів слизової оболонки з метою секреції IgA, який грає важливу роль в імунній відповіді на рівні місцевого і клітинного імунітету; стимуляція синтезу IgG і IgM, а також стимуляція активності макрофагів і фагоцитів. Додатково до цього резидентна мікрофлора запобігає адгезії патогенних мікроорганізмів до слизової оболонки кишечника і пригнічує ріст патогенної флори.

 

Слід відразу зазначити, що процес формування нормального мікробіоценозу кишечника досить тривалий за часом, і на кожному з етапів існують чинники, які можуть знищити або пошкодити цю важливу захисну систему організму. Для того, щоб мікрофлора кишечника могла виконувати ефективно свої захисні функції протягом життя, необхідно поповнювати її «запаси», які можуть надходити як з продуктами харчування, так і зі спеціальними препаратами. Абсолютно точно треба розуміти той факт, що зменшення або зупинка надходження прибутків з продуктами харчування однозначно призводить до значного зниження нормальної резидентної флори кишечника. Таким чином, кожна дитина і доросла людина повинні регулярно отримувати корисну мікрофлору з продуктами харчування. І одним з таких важливих продуктів харчування є кефір.

 

Батьківщиною кефіру вважається підніжжя Ельбрусу, звідки він почав поширюватися по світу. Кефір відрізняється від інших кисломолочних продуктів унікальним набором бактерій і кефірних грибків, що входять до його складу і формують особливості даного напою.

 

Кефір поділяють на одноденний, дводенний та триденний, і в залежності від «віку» кефіру розрізняють і його вплив: свіжий одноденний кефір проносить, а ось «старий» (старше 3 днів) навпаки, зміцнює. А ще кефір володіє легкими сечогінними властивостями, тому в разі схильності до розвитку набряків введення кефіру в раціон допоможе впоратися з цією проблемою. Додатково до перерахованих вище позитивних ефектів даного кисломолочного продукту слід віднести також і нормалізацію перистальтики кишечника за рахунок молочної кислоти, що є продуктом життєдіяльності бактерій і кефірних грибків; також молочна кислота розщеплює казеїн молока, що дозволяє кефіру засвоюватися в 4-5 разів швидше, ніж молоку. Крім усього іншого своїми корисними властивостями кефір допомагає засвоювати й іншу їжу, тим самим полегшуючи роботу організму. У тих, хто споживає багато м'яса, у кишечнику переважає лужне середовище, яке є сприяє розвитку шкідливих патогенних організмів, і саме для цієї категорії людей споживання кефіру призводить до підкислення середовища в кишечнику і загибелі хвороботворних мікробів.

 

Таким чином, узагальнюючи вищевикладене, можна сказати, що:

  • кефір допомагає регулювати роботу кишечника, особливо у випадках кишкових інфекції.
  • кефір відновлює нормальну мікрофлору кишечника при дисбактеріозі та дисбіозі, сприяючи нормалізації біохімічних реакцій і фізіологічних функцій організму.
  • Кефір — це «живий продукт». Він містить молочнокислі і біфідобактерії, які пригнічують ріст і розвиток хвороботворних і гнильних мікроорганізмів. Кефір для малюків можна давати вже з 8 місяців.
  • При вживанні антибіотиків кефір для дітей мінімізує їх згубний вплив на корисні бактерії кишечника.
  • Кефір забезпечує наш організм необхідними йому поживними речовинами і біологічно активними елементами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, пептидами та інше).
  • Стимулюючи імунітет, кефір сприяє зниженню інфекційної захворюваності і алергічних реакцій.
  • Дитячий кефір — джерело легкозасвоюваного білка і кальцію, які сприяють зростанню дітей.

 

Температура кефіру для дітей для вживання повинна бути кімнатною (20-23 °С): перед прийомом кефір необхідно дістати з холодильника. Не можна використовувати мікрохвильові печі, духовки для підігріву кефіру.

 

Кефір рекомендується використовувати в раціоні дитини як окремий перекус: мінімум додаткових продуктів в поєднанні з кефіром дозволить поліпшити мікробіоценоз кишечника.

 

Про користь йогуртів для дитячого здоров'я дізнайтеся тут: Вплив йогуртів на здоров'я дитячого організму

Коментарі
Всі 153
9
1
9
6
6
Кількість зареєстрованих користувачів на сайті ТМ “Агуша”
Каталог продукції
Новини Агуша
Про виробництво
Відео
Засинайко
Контакти
Потрібна допомога?
Меню
Вхід
Агуша
Енциклопедія
Дізнатись у спеціаліста
Скарбничка
Лікар Комаровський
Агуша
Енциклопедія
Дивіться інші відео
Комаровського, проходьте
тести і гарантовано
отримуйте подарунки!
Дізнатись більше