Третій триместр вагітності: все в зріст!

25 Січня 201600:02

Коротко про ключові вітаміни і мікроелементи, необхідні для здоров’я мами і повноцінного розвитку малюка. Як справлятися з неприємними несподіванками. І найголовніше – про те, що зміни розпорядку і раціону повинні вам подобатися і не занадто сильно заважати!

 

У третьому, останньому триместрі вагітності мамин живіт і його житель ростуть дуже швидко. Легені малюка готуються до самостійного дихання, формуються риси обличчя і нігтики на пальцях рук і ніг, утворюється захисний підшкірно-жировий шар, зміцнюється скелет. З 29-й по 32-й тиждень активно розвиваються головний мозок і нервова система дитини, вона вже чує звуки, відчуває смак, здатна відчувати на дотик. Впродовж останнього місяця вагітності завершуються процеси розвитку і підготовки до народження.

Для майбутньої мами це означає, що живіт швидко стає більше, росте матка і збільшується тиск на внутрішні органи: діафрагму, шлунок, сечовий міхур; змінюється тонус грудей. Приблизно за місяць до пологів малюк опускається в малий таз.

 

ОСОБЛИВОСТІ ХАРЧУВАННЯ І ВАГИ З 7 ПО 9 МІСЯЦЬ

 

Середньою нормою збільшення ваги впродовж всієї вагітності лікарі вважають 10-13 кілограмів, причому половина збільшується якраз в третьому триместрі. Якщо вага до вагітності була нижча норми, то збільшення може бути більша, і навпаки. Цей показник індивідуальний і залежить від багатьох чинників, так що завжди добре отримати консультацію у лікаря, щоб не хвилюватися даремно.

Для того, щоб збалансувати харчування майбутньої мами на цьому етапі, треба пам’ятати про ключові вітаміни і мікроелементи, необхідні для здоров’я мами і повноцінного розвитку малюка:

– вітамін С підтримує формування кровоносної системи і допомагає малюкові підготуватися до життя після народження. Чорна смородина, шипшина, капуста, солодкий перець особливо корисні в третьому триместрі;

– вітамін А бере участь в розвитку кісткової системи, шкіри, слизових оболонок і сітківки ока. Морква, батат, гарбуз, курага, морепродукти допоможуть заповнити потребу в цьому елементі;

– вітамін Е знижує вірогідність передчасних пологів і допомагає легеням малюка підготуватися до самостійного дихання. Тому шпинат, мигдаль, авокадо, маслинова олія і броколі – хороші друзі майбутньої мами в цей період;

– вітамін D, що міститься в жирній рибі, тофу, молочних продуктах, закладає основу для здорових зубів малюка і потрібний для профілактики захворювань опорно-рухового апарату;

– залізо потрібне для кровотворення і профілактики анемії. Їм багаті морепродукти, кедрові горішки, нежирна яловичина, темно-зелене листя шпинату і буряку, бобові;

– кальцій цілком потрібний для кістково-хрящової системи. Фініки, інжир, броколі, стручкова квасоля, чорнослив і особливо молочні продукти можна сміливо включити в повсякденний раціон.

 

Не рекомендуються міцні м’ясні бульйони, оскільки вони перевантажують нирки і печінку. З тієї ж причини більш переважним є нежирне відварене м’ясо, варена або запечена птиця і риба. Фахівці також сходяться на думці, що варто обмежити вживання солі, щоб зберегти природний баланс рідин в організмі.

 

Зміни гормональної системи в третьому триместрі впливають на апетит. Іноді це можуть бути різкі напади голоду, які наздоганяють в найнесподіваніших місцях. Горстка сухофруктів з горішками і яблуко чудово підходять для швидкого і корисного перекусу. У деяких майбутніх мам апетит навпаки погіршується. В цьому випадку рекомендується їсти помалу, але часто, і не пити під час їжі, оскільки рідина наповнює шлунок, швидко викликаючи почуття насичення.

 

Поширена скарга серед вагітних в третьому триместрі – печія. Зростаюча матка давить на шлунок, а прогестерон знижує тонус гладких м’язів, у тому числі сфінктера стравоходу, і кислота потрапляє з шлунку в стравохід. Впоратися з цим допомагають невеликі і часті прийоми їжі, помірна фізична активність і продукти з лужними властивостями – авокадо, стиглий банан, фініки, морські водорості і спаржа, кавун і молочні продукти.

 

Найважливіше в режимі харчування третього триместру, та і взагалі впродовж всієї вагітності, – щоб зміни розпорядку і раціону не занадто сильно утрудняли вас, і вже тим більше не прикро вражали. Ваше право і привілей в очікуванні малюка – робити те, що вам подобається, вибирати тільки найкраще і корисніше. Не бійтеся пробувати нове, здорове харчування – це цікаво і смачно!

Маєте питання?
Поставте його фахівцеві!
Ірина Матвієнко
Кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділення медичних проблем здорової дитини та преморбідних станів.
Коментарі
Всі 119
8
1
3
2
6
Кількість зареєстрованих користувачів на сайті ТМ “Агуша”
Каталог продукції
Новини Агуша
Про виробництво
Відео
Засинайко
Контакти
Потрібна допомога?
Меню
Вхід
Агуша
Енциклопедія
Дізнатись у спеціаліста
Скарбничка
Лікар Комаровський
Агуша
Енциклопедія
Дивіться інші відео
Комаровського, проходьте
тести і гарантовано
отримуйте подарунки!
Дізнатись більше