Введення прикорму: що важливо знати батькам

27 Січня 201622:54

Як вже було сказано раніше, завданнями прикорму є поступове переведення дитини з грудного вигодовування (або вигодовування сумішшю) на їжу, прийняту до вживання в сім'ї (спільне харчування), а також додаткове до грудного молока введення поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів), вітамінів, мікроелементів і енергії для забезпечення адекватного зростання і розвитку дитини. В попередній статті ми розповідали про те, що немовлятам, які знаходяться на виключно грудному вигодовуванні і мають нормальний розвиток, не потрібний ніякий прикорм для задоволення їх потреб в енергії аж до віку 6 місяців. Саме з цього віку прикорм починає забезпечувати надходження додаткової енергії (близько 190 ккал на добу) до дитини.  Але батькам слід пам'ятати, що діапазон потреб дітей дуже широкий, і тому дуже важливо завжди консультуватися з лікарем, який лікує дитину, перед введенням прикорму. Необхідно обговорювати вік введення прикорму, продукти і послідовність їх введення,  а також особливість їх приготування у кожному конкретному випадку. Саме такий підхід дозволить батькам забезпечити правильні темпи зростання і адекватний фізичний розвиток дитини.

 

Насправді ключовим у введенні прикорму є не просто переведення дитини на спільне харчування. Необхідно підібрати такі продукти і в такому поєднанні, які дозволять забезпечити дитину потрібною кількістю енергії (ккал). Батькам треба розуміти, що занижене споживання дитиною енергії однозначно приведе до зниження фізичної активності і темпів розвитку. Якщо дефіцит енергії продовжуватиметься, то це може привести до білкової недостатності у дитини, оскільки в умовах дефіциту енергії організм починає розщеплювати білок для отримання енергії. А білок є важливим будівельним матеріалом для дитини, яка швидко росте.

Проте є і зворотний бік медалі: якщо продукти прикорму, що  вводяться/введені є висококалорійними і споживання енергії з продуктами вище за вікові потреби дитини, то це приводить до збільшення відкладення жиру. Для батьків важливо знати, що у віці до 4-6 місяців життя дитини темпи відкладення підшкірного жиру в нормі дуже високі, потім вони починають сповільнюватися до віку приблизно 6 років. Батькам не слід боятися повноти дитини в грудному віці: на сьогоднішній день лікарями прийнята угода у відношенні того, що повнота в грудному віці сама по собі не є чинником ризику розвитку ожиріння в зрілому віці. Проте батькам слід чітко розуміти, що споживання жиру і цукру дитиною має бути обмеженим до фізіологічних норм, особливо у віковій групі дітей після 2-3 років життя.

Тепер декілька слів про біологічну доступність поживних речовин, яку прийнято визначати як всмоктуваність поживних речовин із спожитих продуктів (грудне молоко або суміш, продукти прикорму) і можливість їх використання в обміні речовин. Батькам слід знати, що існують великі відмінності в біологічній доступності і енергетичній цінності між продуктами тваринного і рослинного походження: наприклад, продукти тваринного походження містять вищу концентрацію вітамінів і мікроелементів (вітаміни  А, D і Е, рибофлавін, вітамін В12, кальцій і цинк), а також заліза (печінка, м'ясо, риба, птиця). З іншого боку, концентрація таких речовин і вітамінів, як тіамін, вітаміни В6 і С, фолієвої кислоти значно вище в продуктах рослинного походження. Засвоювання дитиною мінералів з продуктів тваринного походження краще, ніж з продуктів рослинного походження. 

Саме все це визначає послідовність введення продуктів прикорму, вимоги до консистенції і складу продуктів, а також до методики їх приготування. Батькам рекомендується як прикорм використовувати спеціальні каші, овочеві і фруктові пюре, м'ясні і рибні пюре, які повністю задовольняють потреби дитини і мають високу біологічну доступність. Якщо ж батьки приймають рішення готувати продукти для прикорму самостійно, вони повинні проконсультуватися з лікарем про правила приготування (яке молоко і які жири і вуглеводи можна для цього використовувати). Як прикорм не рекомендується давати дітям каші, зварені на воді без додавання молока і жиру, – такі продукти мають низьку енергетичну цінність, тому категорично не придатні для дітей грудного віку.

На перших етапах введення прикорму всі звичайно стикаються з труднощами: діти не хочуть їсти нову їжу, не приймають процес їжі з ложки, плачуть і нервують, чим доставляють великий неспокій батькам. Проте для такої поведінки малюків є об'єктивні причини: єдиною природженою перевагою дитини є перевага до солодкого смаку, і саме тому будь-яка дитина з жадністю буде їсти і пити все солодке (яким на смак і є грудне молоко!) Проте смакові сосочки язика дитини можуть сприймати і три інші основні смаки – гірке, солоне і кисле – тому і необхідна різноманітна їжа прикорму для того, щоб виробити у дитини і решту смакових переваг. Багато вчених говорять, що дитині треба спробувати нову їжу як мінімум 8 разів для того, щоб почало вироблятися відчуття переваги до нового смаку! Отже з першого разу дитина просто не в змозі з радістю і апетитом їсти нові продукти, і батькам потрібно набратися терпіння для того, щоб їжа прикорму стала улюбленою для їх дитини!

Спочатку малу кількість кожного нового продукту прикорму  (1-2 чайних ложки) починають давати на кінчику чистої чайної ложки. І тут батькам також треба набратися терпіння: дитині може знадобитися час для того, щоб навчитися брати їжу з ложки губами і переміщати її в роті для того, щоб проковтнути. При цьому їжа може стікати по підборіддю дитини, вона її може випльовувати: але це означає лише одне – дитина вчиться їсти з ложки, і виробляє перевагу до нового смаку!

Для того, щоб процес навчання новим навикам (годування з ложки) і адаптації до нових продуктів відбувався нормально, початкова їжа для прикорму має бути м'якої консистенції без шматочків, без додавання солі і цукру не більше 1-2 разів на день на тлі продовження годування грудьми (або адаптованою сумішшю). Після того, як дитина вже звикла до нового смаку, в продукт можна додавати нові компоненти (наприклад, до картопляного пюре можна додавати кабачки, капусту). Овочі варяться до розм'якшення і перетираються, а добре проварене м'ясо слід пропускати через м'ясорубку. Ні в якому разі не можна використовувати в їжу дитини сирі яйця (щоб уникнути ризику зараження сальмонелою), їх слід добре проварювати. Батьки повинні пам'ятати, що їжа для прикорму має бути різноманітною і містити фрукти і овочі, зернові, бобові і визначені кількості риби, кефіру, сиру, м'яса, печінки, яйця. Обов'язковим стає додавання рослинних і тваринних жирів до їжі.

Точно за таким же принципом вводиться і грубіша грудкувата їжа в пізнішому віці, коли у дитини є зуби і вона починає жувати: грубіша за структурою їжа поступово підмішується до улюбленої гомогенної їжі дитини (наприклад, проварена або протушкована морква маленькими шматочками додається до гомогенного овочевого пюре дитини). Такий підхід навчає дитину жувати. Дуже правильним з боку батьків для такого віку буде приготування такої їжі, яку дитина може брати пальцями і класти собі в рот, після чого жувати і ковтати. Дуже важливо батькам розвивати такий навик, тому що це формує здібність дитини до самостійного прийому їжі.

Таким чином, в період введення прикорму дитині, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, слід давати 3 основних прийоми їжі, а в проміжках між ними – так звані перекуси (фрукти, печиво, сир), поєднуючи це з грудним вигодовуванням.

Батькам потрібно запастися терпінням на час введення прикорму і процесу становлення самостійного прийому їжі: процес одного годування в цей період може продовжуватися протягом години, і саме від цього періоду залежить подальша здатність дитини правильно харчуватися.

Коментарі
Всі 109
8
7
7
9
6
Кількість зареєстрованих користувачів на сайті ТМ “Агуша”
Каталог продукції
Новини Агуша
Про виробництво
Відео
Засинайко
Контакти
Потрібна допомога?
Меню
Вхід
Агуша
Енциклопедія
Дізнатись у спеціаліста
Скарбничка
Лікар Комаровський
Агуша
Енциклопедія
Дивіться інші відео
Комаровського, проходьте
тести і гарантовано
отримуйте подарунки!
Дізнатись більше