Харчування матері і грудне вигодовування

27 Січня 201623:20

Про переваги грудного вигодовування написано дуже багато корисних матеріалів. Про це писалося і на сайті «Агуші». Але говорити ми будемо сьогодні про одну з переваг грудного вигодовування, а саме «про повноцінне харчування дитини, яке містить необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів».

 

Безумовно, саме повноцінне харчування може забезпечити дитині ті безпрецедентні темпи зростання, які спостерігаються в перші три роки життя дитини. Саме повноцінне харчування допомагає організму дитини побудувати необхідну кількість різних клітин в усіх органах і тканинах; сформувати продукцію ферментів і гормонів; встановити адекватне функціонування імунної системи дитини. Тобто допомагає дитині рости здоровою.

 

Але що треба зробити для того, щоб це харчування було дійсно повноцінним?

 

А для цього мати повинна сама харчуватися правильно, стежити за своїм емоційним фоном; а сім’я повинна прикласти максимум зусиль для того, щоб допомогти матері виконати ці дуже прості умови. Адже не є секретом те, що при неправильному (нераціональному) харчуванні матері її організм все одно формуватиме потрібний склад грудного молока шляхом вимивання усього необхідного з її власного організму, що спричиняє за собою розвиток різних захворювань, порушень функціонування органів і систем, втоми і депресії. Щоб цього не сталося, раціон вагітної і матері-годувальниці має бути різноманітним і безпечним.

 

Але як це зробити, якщо відразу після пологів зазвичай першою рекомендацією звучить слово «дієта», яка має на увазі під собою каші, нежирний сир і кефір (йогурт); відсутність фруктів, овочів та інших звичних для жінки продуктів харчування.

 

Звичайно при такій дієті материнський організм зробить те, що і повинен зробити: візьме від себе поживні речовини і вітаміни і віддасть дитині з грудним молоком. Так, мати за час вагітності набирає вагу, формуючи жирові запаси для перших стресових післяпологових місяців. Але це в основному джерело енергії, а дитині потрібні ще білки, вітаміни, мікроелементи – ось цими складовими жировий прошарок і не багатий.

 

І тепер питання: а чи дійсно потрібна така жорстка дієта?

 

Розумні обмеження звичайно ж потрібні і важливі: адже після народження дитина починає харчуватися вже самостійно, її шлунково-кишковий тракт тільки вчиться працювати правильно, і в цей період життя від матері дійсно потрібно уважне відношення до свого раціону харчування.

 

Безумовно, в перший місяць після пологів краще виключити цитрусові, мед, згущене молоко, шоколад, а вживання молочних продуктів звести до розумної оптимальної кількості, оскільки їх надмірність може погано переноситися дитячим організмом, викликаючи утворення висипу і кірочок на шкірі дитини. Що можна: молочні і звичайні каші, парове або тушковане м’ясо і риба (не жирні сорти), парові або тушковані овочі (картопля, морква, перець), печені яблука, йогурт (чи інший молочнокислий продукт). Також слід звернути увагу матерів-годувальниць на те, що споживати знежирену продукцію КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО: 1,5-2,5% жирності найоптимальніший під час годування грудьми.

 

Приймати їжу треба більше дробовими порціями: наприклад, мати звикла харчуватися три рази на день, але в період лактації доцільніше харчуватися частіше (5 раз на день), відповідно зменшуючи порцію їжі на одно годування.

 

Після того, як устаткується лактація, устаткується режим годування дитини можна вводити нові продукти.

 

Введення нових продуктів і страв повинне відбуватися поступово, обов’язково спостерігаючи за реакцією дитини. Краще всього з’їсти невелику порцію або шматочок нового продукту з ранку, і уважно стежити за самопочуттям малюка. Якщо малюк добре себе почуває, то максимум до двох місяців мамі бажано повністю повернутися до звичного їй раціону харчування. Саме за цей період часу ферментативна система дитини «навчається» правильно працювати по тому «набору продуктів», які споживає мама. І за цей період мамі стає значно простіше коригувати своє харчування з урахуванням самопочуття дитини.

 

Якщо розділити раціон на Можна і Не можна, то до Можна слід віднести наступні продукти: каші;  м’ясо і риба нежирних сортів – варене, тушковане, запечене; сир твердий, сир молочний, сирки та йогурти (ряжанка, кефір, кисле молоко); овочі тушковані/варені; будь-які макарони без гострих і жирних соусів; котлети, тюфтельки, вареники, сирники, пельмені, оладки, млинчики з м’ясом і солодкі; печені яблука,  груші, банан; пити компоти з сухофруктів, мінералку (без газу), чай з молоком, фруктові соки (під контролем реакції дитини); печиво будь-яке, окрім масляного, і без фруктових добавок.

 

До Не можна слід віднести наступні продукти: консерванти; барвники; концентрати; гострі приправи і соуси; надмірно жирну їжу; маринади; газовані напої, особливо солодкі; м’ясні і рибні наваристі бульйони; рафіновані вуглеводи – креми, торти, тістечка; копчення.

 

Обережно: білокачанну капусту, горох, виноград, редис, огірки та інші овочі і фрукти, що сприяють підвищеному газоутворенню в кишківнику (можна пробувати, але дивитися на реакцію дитини); у перші місяць-два – червоні ягоди, овочі і фрукти; ікру.

Коментарі
Всі 217
8
7
3
4
8
Кількість зареєстрованих користувачів на сайті ТМ “Агуша”
Каталог продукції
Новини Агуша
Про виробництво
Відео
Засинайко
Контакти
Потрібна допомога?
Меню
Вхід
Агуша
Енциклопедія
Дізнатись у спеціаліста
Скарбничка
Лікар Комаровський
Агуша
Енциклопедія
Дивіться інші відео
Комаровського, проходьте
тести і гарантовано
отримуйте подарунки!
Дізнатись більше