Кефір і його роль в здоров'ї дитини

27 Січня 201622:41

У попередніх статтях ми багато говорили про необхідність правильної послідовності введення прикорму, оптимальний вік дитини на початок його введення, а також про формування оптимального раціону для дитини. Одним з важливих компонентів раціону дитини є кисломолочна продукція (сир, кефір, йогурт). Для того, щоб зрозуміти важливість присутності кисломолочної продукції в раціоні дитини, необхідно пригадати роль мікрофлори кишківника у формуванні здоров'я людини.

Мікробіоценоз кишківника сформований більш ніж 700 різноманітними видами бактерій: в середньому в 1 мл вмісту кишківника налічується до 1012 мікроорганізмів, що в 10 разів перевищує загальну кількість клітин людського організму і становить до 70% від всієї кількості мікробів в організмі людини.

У будь-якому мікробіоценозі, в тому числі і кишковому, завжди є види бактерій, що постійно там мешкають (головна, індигенна або резидентна мікрофлора), яка становить 90% від всієї кількості мікробів в організмі, а також факультативна мікрофлора, на яку доводиться близько 10%, і транзиторна мікрофлора, що становить  0,01%. Між цими видами мікроорганізмів і кишковою стінкою є тісний взаємозв'язок, що дозволяє об'єднувати їх в єдиний мікробно-тканинний комплекс, який утворюють мікроколонії бактерій і продуковані ними вітаміни, ферменти, метаболіти, муцин, епітеліальні клітини слизової оболонки, клітини строми слизової оболонки (фібробласти, лейкоцити, лімфоцити, нейроендокринні клітини тощо).

До функцій нормальної резидентної мікрофлори кишківника також входить стимуляція рецепторів слизової оболонки з метою секреції IgA, який грає важливу роль в імунній відповіді на рівні місцевого і клітинного імунітету; стимуляція синтезу IgG і IgM, а також стимуляція активності макрофагів і фагоцитів. Додатково до цього резидентна мікрофлора запобігає адгезії патогенних мікроорганізмів до слизової оболонки кишківника і пригноблює зростання патогенної флори.

Слід відразу зазначити, що процес формування нормального мікробіоценозу кишківника досить тривалий за часом, і на кожному з етапів існують чинники, які можуть знищити або пошкодити цю важливу захисну систему організму. Для того, щоб мікрофлора кишківника могла виконувати ефективно свої захисні функції протягом життя, необхідно поповнювати її «запаси», які можуть поступати як з продуктами харчування, так і зі спеціальними препаратами. Абсолютно точно треба розуміти той факт, що зменшення або зупинка надходження пробіотиків з продуктами харчування однозначно призводить до значного зниження нормальної резидентної флори кишківника. Таким чином, кожна дитина і доросла людина повинні регулярно отримувати корисну мікрофлору з продуктами харчування. І одним з таких важливих продуктів харчування є кефір.

Батьківщиною кефіру вважається підніжжя Ельбрусу, звідки він почав розповсюджуватися по світу. Кефір відрізняється від інших кисломолочних продуктів унікальним набором бактерій і кефірних грибків, що входять в його склад і формують особливості цього напою.

Кефір розділяють на одноденний, дводенний і триденний, і залежно від «віку» кефіру розрізняють і його показання: свіжий одноденний кефір проносить, а ось «старий» (старше за 3 дні)  навпаки, кріпить. А ще кефір володіє легкими сечогінними властивостями, тому у разі схильності до розвитку набряків введення кефіру в раціон допоможе справитися з цією проблемою. Додатково до перерахованих вище позитивних ефектів цього кисломолочного продукту слід віднести також і нормалізацію перистальтики кишківника за рахунок молочної кислоти, що є продуктом життєдіяльності бактерій, і кефірних грибків; також молочна кислота розщеплює казеїн молока, що дозволяє кефіру засвоюватися в 4-5 разів швидше, ніж молоку. Крім всього іншого своїми корисними властивостями кефір допомагає засвоювати й іншу їжу, тим самим полегшуючи роботу організму. У тих, хто споживає багато м'яса, в кишківнику переважає лужне середовище, яке є благотворним для розвитку шкідливих патогенних організмів, і саме для цієї категорії людей споживання кефіру приводить до підкислення середовища в кишківнику і загибелі хвороботворних мікробів.

Таким чином, узагальнюючи вищевикладене, можна сказати, що:

Кефір допомагає регулювати роботу кишківника особливо у випадках кишкових інфекцій.

Кефір відновлює нормальну мікрофлору кишківника при дисбактеріозах і дисбіозах, сприяючи нормалізації біохімічних реакцій і фізіологічних функцій організму.

Кефір – це «живий продукт». Він містить молочнокислі і біфідобактерії, які пригнічують зростання і розвиток хвороботворних і гнильних мікроорганізмів.

При вживанні антибіотиків кефір мінімізує їх згубну дію на корисні бактерії кишківника.

Кефір забезпечує наш організм необхідними йому поживними речовинами і біологічно активними елементами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, пептидами тощо).

Стимулюючи імунітет кефір сприяє зниженню інфекційної захворюваності і алергічних реакцій.

Кефір – джерело білка і кальцію, що легко засвоюються і які сприяють зростанню дітей.

І наприкінці декілька слів про правила вживання кефіру. Температура кефіру для вживання має бути кімнатною (20-23°С): перед прийомом кефір необхідно дістати з холодильника і нагріти до кімнатної температури. Не можна використовувати мікрохвильові печі, духовки для підігріву кефіру.

Кефір рекомендується використовувати в раціоні дитини як окремий перекус: мінімум додаткових продуктів у поєднанні з кефіром дозволить поліпшити мікробіоценоз кишківника.

Маєте питання?
Поставте його фахівцеві!
Ірина Матвієнко
Кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділення медичних проблем здорової дитини та преморбідних станів.
Коментарі
Всі 153
7
6
8
0
2
Кількість зареєстрованих користувачів на сайті ТМ “Агуша”
Каталог
продукції
Новини
Агуша
Про виробництво
Відео
#Лайфхаки від Білакт
Контакти
Потрібна допомога?
Меню
Вхід
Агуша
Енциклопедія
Дізнатись у спеціаліста
Скарбничка
Лікар Комаровський
Агуша
Енциклопедія