Фенхель

27 Січня 201622:57

Ви напевно будете здивовані тим фактом, що людство почало вирощувати фенхель дуже давно. Так про його корисні властивості у своїх монументальних роботах згадують навіть деякі філософи та історики, що жили у Древньому Римі. У ті далекі часи фенхель, який в народі нерідко називають солодким кропом, вживали не лише у вигляді ароматної приправи до різних страв. Насіння фенхелю нерідко використовували для боротьби з хворобами легенів і нирок, а також в якості вітрогінного, тобто, засобу, що допомагає вивести з кишківника гази, що накопичилися. Але це ще не все – за давніх часів існувала думка, згідно з якою фенхель навіть справлявся з хворобами очей. З його допомогою не лише відновлювали зір, але і лікували кон’юнктивіт.

 

Головна привабливість цієї рослини полягає в абсолютній непримхливості. Зараз його можна вирощувати майже скрізь, в незалежності від умов клімату.

 

ЧОМУ КОРИСНИЙ ФЕНХЕЛЬ

 

Багато дівчат, що люблять екзотику в готуванні, не проти включити у свій раціон і фенхель. Проте, роблячи це, слід передусім ознайомитися з його властивостями. Отже, ця рослина допомагає боротися із запаленнями, прискорює загоювання ран, має бактерицидну дію. Його нерідко використовують як сечогінний засіб і засіб, що знімає спазми. Підвищений метеоризм, часті запори – ці розлади теж можна здолати за допомогою фенхелю.

 

Найчастіше готують чай з фенхелем. Процес його приготування дуже простий. Необхідно взяти плід фенхелю і дрібно нарізати таку кількість, яка поміститься в чайну ложку. Далі заливаємо його окропом і даємо настоятися впродовж півгодини. Перед вживанням чай з фенхелем бажано процідити через сито або марлю.

 

ФЕНХЕЛЬ ДЛЯ НОВОНАРОДЖЕНИХ

 

Крім усього іншого – фенхель дуже корисний для новонароджених, оскільки дозволяє ефективно позбавити малюків від кольок і здуття животика. З нього для малюків готують так звану кропову воду. Чому кропову? – запитаєте ви. Зараз пояснимо. Насіння кропу і фенхелю має схожу дію, тому раніше користувалися кропом, оскільки він був доступнішим. Пізніше було доведено, що фенхель ефективніший, проте воду, приготовану з нього, як і раніше, продовжили називати кроповою. Готують воду так точно, як і чай, з тією лише різницею, що йому дають остигнути, а далі додають по 1 столовій ложці в молоко або суміш. Фенхель вважають безпечним, але, все ж, перед тим, як давати його малюкові, радимо проконсультуватися з лікарем. Як мінімум з тієї причини, що кропова вода, приготована з фенхелю, допомагає впоратися з кольками не всім дітям. Все залежить від особливостей їх організму.

 

ФЕНХЕЛЬ ДЛЯ ВАГІТНИХ

 

З одного боку, фенхель здатний побороти блювотні напади і робить апетит набагато кращим. Тому деякі лікарі рекомендують його вагітним в невеликих дозуваннях. З іншого – фенхель діє як  спазматичний засіб і впливає не лише на м’язи органів травного тракту, але і на інші гладкі м’язи. До них відносяться м’язи матки, а це означає, що фенхель може спровокувати місячні, внаслідок яких станеться викидень. Ніхто нікого не залякує і не  каже, що все буде саме так, проте, вірогідність все ж таки існує. Тому вагітним дівчатам краще не вживати фенхель у вигляді приправ і чай з фенхелем.

 

ОЛІЯ ФЕНХЕЛЮ

 

Олію фенхелю вже давно використовують як лікувальний, так і косметичний засіб. Захворювання, з якими допомагає боротися олія фенхелю, ми вже описували вище. Способи вживання внутрішньо, а також дозування завжди слід обговорювати з лікарем. Що стосується косметичної дії, та олія фенхелю дуже згодиться у боротьбі з целюлітом, оскільки вона тонізує шкірні покриви, виконуючи підтягуючу місію. Проте на цьому переваги не закінчуються. Маючи сильну антисептичну дію, ця олія чудово допомагає впоратися з вуграми та іншими дефектами шкіри.

 

ФЕНХЕЛЬ РЕЦЕПТИ

 

Рецептів, в яких використовується фенхель, величезна множина. Їх можна відшукати на різних кулінарних сайтах, але найголовніше, щоб це були перевірені ресурси. Ми ж наведемо приклад того, як дуже швидко готується свіжий салат. Отже, огірок, яблуко та один плід фенхелю треба порізати і змішати в тарілці. Далі заправляємо їх двома столовими ложками маслинової олії і збризкуємо такою ж кількістю лимонного соку. Якщо любите арахіс – посипте ним салат, заздалегідь його подрібнивши. Смачного!

Маєте питання?
Поставте його фахівцеві!
Ірина Матвієнко
Кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділення медичних проблем здорової дитини та преморбідних станів.
Коментарі
Всі 207
7
8
8
0
4
Кількість зареєстрованих користувачів на сайті ТМ “Агуша”
Каталог
продукції
Новини
Агуша
Про виробництво
Відео
Засинайко
Контакти
Потрібна допомога?
Меню
Вхід
Агуша
Енциклопедія
Дізнатись у спеціаліста
Скарбничка
Лікар Комаровський
Агуша
Енциклопедія